Düzce Üniversitesi Lisans Bitirme Projesi
Düzce Üniversitesi Lisans Bitirme Projesi - BULAŞIM
Düzce Üniversitesi 4.Sınıf Yönetim Bilişim Sistemleri öğrencisiyim. COVID-19 pandemisi altında 1.5 seneyi uzaktan eğitim altında tamamladım ama bu kötü dönemin öğrencilik tarafında bir çok avantajı vardı ve bunları kazandığıma inanıyorum.
Youtube kanalıma derste gördüğüm, görmediğim konularda videolar çektim. Sosyal medyayı etkin kullanarak ve çevremdeki farklı şirketlerin ya da kişilerin web sitesi ihtiyacını giderek ek maddi kazanç da sağladım ve bunların haricinde staj da yapıyorum.
Son yarım dönemimde sadece staj değil, üniversite arkadaşlarımla birlikte bitirme projesini de gerçekleştirmem gerekiyor. Farklı bir konuda, yeni bir macera yerine staj yaptığım şirketin konusuyla yakın bir alan seçmek istedim bu da Coğrafi Bilgi Sistemleri
Google Maps API teknolojisi ile Javascript bileşeni kullanarak oluşturduğum web sitesi ve yanında Flutter teknolojisiyle kodlayacağım mobil uygulama ile gerçek bir soruna, probleme çözüm üretmeyi amaçlıyorum.
Öncelikle İstanbul'da ispark istasyonlarının veri setine ihtiyacım vardı. Bu kapsamda İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açık kaynak kodlu yazılım ilkesi altında herkesin ücretsiz kullanabileceği Açık Veri Portalı'nı keşfettim. Tıklayın..
Excel üzerinde sunulan verileri import ederek insert into komutuyla satın aldığım Windows hostingde SQL Server içerisinde yükledim. Bu işlem hiç kısa sürmedi çünkü Excel verilerini ayıklamak ve kodu tek satır halinde doğru yazmak dikkat istiyordu.
Verileri veritabanına tek parça olarak koymadım tabi ki, ilişkisel veri tabanı sistemi gereği ilçeleri ve park tiplerini başka bir tabloya, istasyon bilgilerini başka bir tabloya olmak üzere toplam 3 farklı bölüme ayırdım.
Javascript üzerinde direkt enlem boylam verilerine erişmek için Jquery ve Json birlikteliği lazım. Jquery kütüphanesini projeye dahil ettikten sonra MVC mimarisinde veritabanı bağlı şekilde Json yapısını da oluşturdum ve harita üzerine görselleştirmeyi yaptım.
Buna ilave olarak cihazın (bilgisayar veya telefon) güncel konumunu merkeze alan 2500 metre yarıçaplı çember çizme işlemini de tamamlayınca artık ana algoritmaya geldim. Oluşan çember içerisindeki istasyonların id değerleri arka planda alınarak kapasite, fiyat, zaman kontrolü geçirilecek kullanıcıya bir sonuç vermesi gerekiyordu.
Burada tek sonuç yerine ekonomik sonuç, en kısa yol, en uygun yol şekliyle farklı kombinasyonlar üzerinden feedback vermesi gerekiyor. Şu an işin bu kısmındayım.. Matematik ve algoritma kontrolleri sonrası web sitesinde hesaplama yapılacak ve sonuç bildirilecek.
Genel itibariyle web sitesi bittikten sonra zaten mobil uygulamada aynı algoritmada Flutter'a özel dart programlama diliyle kodlanacak ve hem Android hem IOS cihazlar için yüklenebilir ve kullanılabilir hale gelecek.
Şu an henüz proje tam anlamıyla bitmediği için link vermeyi doğru bulmuyorum, iş tamam dediğim anda sosyal medya ve farklı yerlerden tekrar duyurusunu yapacağım.
Yorumlar
Yorum Gönder